»MINI PALETA 2019«

PREBUJA LIKOVNA USTVARJANJA OSNOVNOŠOLCEV

Zveza likovnih društev Slovenije (ZLDS) je v letu 2018, na pobudo predsednice ZLDS Klavdije Sitar, vpeljala nov pilotni projekt »Mini paleto«, katerega cilj je, da se v spoznavanje likovnega ustvarjanja in svet likovne umetnosti privabi mlade, predvsem osnovnošolske otroke.  Na prvi »Mini paleti 2018« je v pilotnem projektu sodelovalo 17 otrok, ki so svoja dela razstavili v galeriji na gradu Velenje.

 

V letu 2019 je Zveza likovnih društev Slovenije, v sodelovanju z LIKOVNO SEKCIJO KUD Polzela, drugo »Mini paleto 2019« pripravila na Polzeli. Udeležba je bila zelo razveseljiva, saj se je udeležilo 33 otrok iz vse Slovenije, ki so na ogled postavili 45 likovnih del. 

 

Na otvoritvi razstave, ki je na ogled na Gradu KOMENDA na Polzeli do 28. septembra 2019, je predsednica ZLDS Klavdija Sitar povedala, da je udeležba otrok dokaz, da je projekt na pravi poti. Če je bil začetek v letu 2018 skromen in rahlo boječ, je postal projekt v letu 2019 pogumen in suveren. Projekt »MINI PALETA« ima zagotovo tudi noto povezovanja generacij, saj je neprecenljivo videti, da pri udeležbi ne sodelujejo le otroci in starši, temveč tudi babice in dedki.

 

Predsednica žirije izbora nagrajenih likovnih del v letu 2019 je bila ga. Urška Juhart, likovna pedagoginja, ki je imela zelo težavno delo. Kvaliteta oddanih del je bila namreč izjemna. 

 

Na razstavo so se uvrstila vsa prispela likovna dela (45), prejemniki plaket za »MINI PALETO 2019« pa so:

  • ZLATA plaketa: LARA KRAJNC, OŠ LIVADA Velenje,

  • SREBRNA plaketa: LARA JEZERNIK, OŠ TABOR,

  • BRONASTA plaketa: BRINA HABJAN, OŠ PRULE Ljubljana. 

 

V glasbeni svet sta otvoritev pospremili mladi perspektivni učenki Glasbene šole Žalec, EVA ŠEKONJA in NEŽA CIZEJ, na klavirju in violini, s čudovito izvedbo pesmi »Cant help falling in love«. Na otvoritvi razstave je nagovor imel tudi predsednik KUD Polzela g. Marko Slokar, ki je prisotne prijazno pozdravil in jim izrekel dobrodošlico v imenu gostiteljskega KUD Polzela. Poudaril je moč pozitivnega povezovanja in dobre misli.

 

Sama organizacija tekmovanja in organizacija razstave, bi brez KUD Polzela - LIKOVNA SEKCIJA bila težko izvedljiva. Članice likovne sekcije so pri izvedbi projekta MINI PALETA opravile levji delež organizacije, za kar jim je predsednica ZLDS Klavdija Sitar, sicer tudi sama članica likovne sekcije, neizmerno hvaležna. 

 

Vsak sodelujoči likovni ustvarjalec je za svojo udeležbo prejel PRIZNANJE ZLDS in simbolično darilce. Prejemniki MINI PALET, pa so v nagrado prejeli tudi KORUZNO PUNČKO, ki je narejena iz polzelske koruznice in je navdih za izdelavo našla v zgodbi Neže Maurer, »Rodila se je koruzna punčka«.

 

S simboličnimi darilci so pri projektu sodelovali Občina Polzela, Občina Žalec in Klavdija Sitar.

 

Vabljeni na ogled izjemnih del mladi ustvarjalcev

 

Zveza likovnih društev Slovenije

Klavdija Sitar, predsednica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINI  PALETA ZA OSNOVNOŠOLCE 2019

​

ZLDS letos drugič pripravlja MINI PALETO za osnovnošolce. Letos sta nas pod svojo streho prijazno sprejela društvo KUD Polzela - Likovna sekcija Polzela in grad KOMENDA na Polzeli

 

Mladinska »MINI PALETA« je namenjena za otroke ki obiskujejo osnovno šolo. Vsak udeleženec na odprtju dogodka prejme za svoje delo priznanje za udeležbo na natečaju. Tri dela pa bodo izbrana za zlato, srebrno in bronasto mini paleto ter bodo simbolično nagrajena tudi s praktičnimi nagradami.

 

 »MINI PALETA« se bo odvijala v soboto, 14. septembra 2019.

TEMA: Živali.

 

TRAJANJE DOGODKA: Enodnevni dogodek.

OTVORITEV DOGODKA: 14. september 2019, ob 13. uri; razglasitev dobitnikov palet s podelitvijo.  

TRAJANJE RAZSTAVE: Na ogled od 14. do 21. septembra 2019.

PRISTOPNINA: Brezplačna udeležba oz. 0,00 €.

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Da bo projekt MINI PALETA še bolj polno zaživel, lahko tudi društva izkoristijo poletni čas in pripomorejo k temu tako, da organizirajo USTVARJALNE SLIKARSKE POČITNIŠKE DELAVNICE ZA ŠOLSKE OTROKE, ustvarjena dela na delavnicah pa se lahko nato prijavi na razpis  MINI  PALETA ZA OSNOVNOŠOLCE 2019. 


Slednje ni obveza temveč ena izmed možnosti spodbujanja otrok k ustvarjalnosti in širitvi likovne kulture!


Ker je skrb za varnost otrok prevelika odgovornost za društva, je le-ta prepuščena staršem oz. skrbnikom, zato je za prijavo na razpis obvezno njihovo soglasje, hkrati pa jih je potrebno seznaniti s potekom oz. pravili razpisa. Starši  oz. skrbniki otrok namreč aktivno sodelujejo med drugim tako, da skupaj z otrokom pripeljejo  prijavljena dela in so hkrati prisotni na odprtju dogodka ter podelitvi priznanj, s čimer ne vzpodbujajo samo lastnega otroka k ustvarjalnemu razmišljanju,  temveč tudi dolgoročno utrjujejo družinsko vez, hkrati pa prijetno in nevsiljivo plemenitijo vso človeško družbo.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

PRAVILNIK

 

PRIJAVA UDELEŽBE: Do 10. 9. 2019,  na e-naslov klavdia@aries.si  (pred oddajo del je potrebno obvezno poslati Zapisnik o avtorjih in delih (Shrani/Natisni: Obr. 4 - MP 2019 - Zapisnik o avtorjih in delih) ter izpolnjeno Soglasje staršev oz. skrbnikov otrok za sodelovanje na razstavi (Shrani/Natisni: Obr. 6 - MP 2019 - SOGLASJE staršev).

 

ODDAJA DEL:  14. september 2019, od 10. do 11. ure, na Polzeli, grad KOMENDA. Po zaključeni oddaji del, ob 11. uri, bo na voljo brezplačen ogled in vodstvo  po gradu KOMENDA.

 

ŠTEVILO ODDANIH DEL: Do 3 slike na platnu.

 

IZBOR DEL: Brez izločanja likovnih del.

 

TEMA: Živali.

 

TEHNIKA in MERE: Akril na platnu; velikost 30 x 40 cm, BREZ okvirja. Dela morajo biti primerno pripravljena oz. opremljena, z obešenko za postavitev, na hrbtni strani dela mora biti navedeno ime avtorja, naslov dela, starost, razred in ime šole (Shrani/Natisni: Obr. 5 - MP 2019-Podatki o delu in avtorju (3x)_zadnja stran slike).

 

 

Cilj organizacije mladinske »MINI PALETE« je spodbujanje otrok k ustvarjalnemu razmišljanju in ustvarjanju ter širitvi likovne kulture in s tem posledično tudi k pomlajevanju likovnih društev.

 

ZVEZA LIKOVNIH DRUŠTEV SLOVENIJE

Klavdija Sitar, predsednica

Girl Painter

KONTAKT

 

Zveza likovnih društev Slovenije

Trg svobode 11 A
1420 Trbovlje

 

Kontakt: zld.slovenija@gmail.com

 

Predsednica: Klavdija Sitar

  • Facebook

FIND​ US

© 2023 by  ZLDS. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now