OBVEZNA OPREMA DEL

DELA MORAJO BITI PRIMERNO OPREMLJENA ZA OBEŠANJE oz. POSTAVITEV. V KOLIKOR NISO IN PRIDE ZARADI TEGA DO PADCA oz. ZDRSA, ORGANIZATORJI RAZSTAV "ZLATE PALETE" NISO ODGOVORNI ZA MOREBITNE POŠKODBE DELA. 

Pri opremljanju slik poskrbite  za primeren obesni sistem (obešanke morajo biti čvrsto pritrjene), kipi pa čvrsti in stabilni!

GRAFIKA in RISBA

 

"Grafike in risbe uokvirjamo najpogosteje s paspartujem in z antirefleksnim steklom. Z okvirjanjem se grafiko zaključi v celoto, hkrati pa se izrazi tudi umetnikova kreativnost.

 

Signacija ali označevanje grafičnih listov 
Originalna umetniška grafika je vsak odtis, ki je izdelan ročno in ga označuje lastnoročen podpis avtorja. Vsaka avtorska grafika mora biti ustrezno označena –signirana z osnovnimi podatki, če hočemo, da se jo obravnava kot originalen odtis: letnica nastanka, grafična tehnika, naklada oz. zaporedna številka odtisa v določeni seriji, naslov dela in podpis avtorja."

 

Vir: http://eucbeniki.sio.si/lum/3177/index1.html

KIPARSTVO

"Temeljni kiparski zvrsti sta prostostoječe kiparstvo ter reliefno kiparstvo, ki je vezano na podlago. Glede na namen, velikost in lokacijo postavitve pri kiparstvu ločimo malo in veliko plastiko, samostojno in arhitekturno plastiko.  Mala plastika so manjši kipi, ki se nahajajo v notranjih prostorih. Zlata paleta je osredotočena na malo plastiko in reliefno kiparstvo. 

Stojnost oz. stabilnost kipa

Kipar mora skrbno načrtovati razporeditev kiparskih gmot, da doseže stojnost oz. stabilnost kipa. Ko kipar oblikuje kip, razmišlja tako o njegovi obliki kot o tem, kako bo deloval v prostoru. Vendar to ni dovolj. Če kipar ne predvidi pravilne postavitve, se kip lahko zaradi neustrezno razporejene mase prevrača. Temu pravimo, da kip ni stabilen."

Vir: http://eucbeniki.sio.si/lum8/2265/index4.html

SLIKARSTVO in FOTOGRAFIJA

 

SLIKARSTVO

 

Kot obleka naredi vizualni izgled človeka, primerna oprema slike poudari njeno sporočilo.


Umetniška slika zažari v vsej svoji polnosti šele, ko ji izberemo pravi okvir:
- Olje na platnu ne potrebujejo stekla, saj mora platno "dihati", prav tako pa mora slika poudariti poteze s čopičem. Za klasična olja, kot so portreti ali krajine, so najbolj primerni okrašeni okvirji iz pripadajočega časovnega obdobja. 
- Pri sodobni oz. abstraktni umetnosti se najbolj prilegajo tanki kovinski okvirji.

 

FOTOGRAFIJA
Ker je v preteklosti na razstavah "Zlate palete" zaradi slabe kvalitete okvirjev in stekel prihajalo do poškodb del,  je ZLDS našla ustrezno rešitev v kaširani fotografiji, 
za katero nista potrebna ne okvir ne steklo. Kaširanje pomeni, da se delo na papirju nalepi na ravno podlago, za kar se uporabljajo različne debeline penastih podlag. 

Obesni sistemi pri kaširani fotografiji

Na izbiro je več obesnih sistemov (odvisno od velikosti fotografije): tračni sistem, kovinske kljukice, samolepilne obešanke:

 

"Tračni sistem (slika D)
je primeren pri VEČJIH formatih (kovinski profil, pritrjen na zadnji strani iz 4 delov), ki se uporablja v galerijah. Oddaljenost od stene je približno 1 cm, slika pa daje občutek lebdenja, saj obesni sistem ni viden."

Vir: https://www.cewe.si/stenski-dekor/foto-na-penasti-podlagi.html

"Kovinske kljukice (slika C)
so primerne pri MANJŠIH formatih - 20x30 cm, 30x30 cm, 30x40 cm, 30x45 cm - kovinske kljukice, dve v kompletu. Montirajo se na zadnjo stran slike in so zato očem skrite. Slika optično lebdi ob steni na razdalji približno 10 mm od stene. Na spodnjem delu so penasti distančniki, ki skrbijo, da je slika enakomerno oddaljena od stene."

Vir: https://www.cewe.si/stenski-dekor/foto-na-penasti-podlagi.html

SPLETNO NAROČANJE razvijanja kaširanih foografij  (hkrati je možnost naročila primernega obesnega sistema):

https://www.cewe.si/stenski-dekor/foto-na-penasti-podlagi.html

KONTAKT

 

Zveza likovnih društev Slovenije

Trg svobode 11 A
1420 Trbovlje

Predsednica: Blanka Božič

Tel. št: 041 672 373

E-naslov: blanka.bozic@telemach.net

  • Facebook

Kontakt za objavo dogodkov: 

zld.slovenija@gmail.com

LOKACIJA

© 2023 by  ZLDS. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now