ZLATA PALETA 2020 - RAZPISANE TEME

Upravni odbor ZLDS je 7. julija 2019 potrdil teme za Zlato paleto 2020. V razpisu omenjeno »delo« se nanaša na slike, risbe in druge osnovne tehnike, grafike, fotografije in kiparske izdelke v skladu z razpisanimi tematskimi razstavami za projekt  Zlata paleta.

SENCE

Tema »Sence« ponuja odkrivanje pogleda na koncept senc v umetnosti, preučevanje nians in pomena enega najbolj osnovnih slikarskih elementov. V senci se namreč skriva moč, ki zaradi odsotnosti svetlobe, ustvari neverjetne fantazijske razsežnosti. 
In zakaj nastane senca? Za nastanek sence potrebujemo vir svetlobe in oviro. Svetloba je lahko naravna (npr. sonce) ali umetna (npr. luč, sveča). Ko svetloba naleti na oviro, za njo nastane senca. Povedano enostavno: ko prižgemo luč je svetlo povsod, vendar ko svetloba naleti na oviro, ne more skozi in zato za oviro nastane senca. Igra svetlobe je imela v umetnosti od nekdaj pomembno mesto zaradi učinkov, ki jih ustvarja s sencami.
Smernice: Prikaz senc/e kot npr. kozarec in njegova senca, senca človeka, dramatični prizori ustvarjeni s pomočjo senc, ki pri ljudeh vzbujajo čustvo, kot je npr. strah (npr. noč, ženska sama hodi po ulici, ulična razsvetljava, nenadoma opazi senco, ustraši se, ker misli, da jo bo nekdo napadel) itd.

 

Več informacij - Obr. 5

JUTRO

Prikaz jutranje svetlobe, rojstvo novega dne, jutranje vzdušje, rituali v življenju ljudi in živali, nov začetek v življenju človeka, živali, rastlin… 

 

Jutro je del dneva ob sončnem vzhodu.

SLOVENSKI ORNAMENTI

Za temo ornamenti, naj bi bil navdih slovenski ornament, ki je v zgodovini bivanja na našem teritoriju krasil naše okolje, uporabne in umetniške predmete… Skratka, kako je bilo naše življensko okolje zaznamovano z njim. Ornament je lahko sodobno generiran, preblikovan, astrahiran,… vendar je priporočljivo, da je opazno iz katerega pokrajinskega področja izhaja. Lahko je prikazano, kako se je uporabljal v preteklosti ali kako se ga lahko vključi, uporabi v sedanjem času.

Ker je bila med predlogi predlagana še ena zanimiva tema, in sicer »triptih«, ki pa zaradi omejitve sprejema števila del oz. zaradi omejitve velikosti razstavnih prostorov ni bila sprejeta, je UO sprejel sklep, da lahko posameznik »izjemoma« naredi triptih na eno razpisano temo, vendar v okviru velikosti, ki bo predpisana. 

KONTAKT

 

Zveza likovnih društev Slovenije

Trg svobode 11 A
1420 Trbovlje

Predsednica: Blanka Božič

Tel. št: 041 672 373

E-naslov: blanka.bozic@telemach.net

  • Facebook

Kontakt za objavo dogodkov: 

zld.slovenija@gmail.com

LOKACIJA

© 2023 by  ZLDS. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now