ZLATA PALETA 2021 - RAZPIS

RAZPIS ZA ORGANIZACIJO IN IZVEDBO RAZSTAV ZA ZLATO PALETO 2021 
 
Zveza likovnih društev Slovenije objavlja razpis za organizacijo in izvedbo tematskih razstav v okviru projekta ''Zlata paleta 2021''. Društva članice, se lahko prijavijo za organizacijo in izvedbo tematske razstave izmed razpisanih tematskih razstav predstavljenih v nadaljevanju. Društvo se prijavi preko obrazca št. 1.

  

 Rok za oddajo prijave:   Razpis zaprt

 

TEMATSKE RAZSTAVE - TERMINI 

Zveza razpisuje naslednje tematske razstave in njihove termine, na katere se lahko članice Zveze prijavijo kot organizatorji izvedbe: 

 

1. Tematska razstava "OSNOVNE TEHNIKE IN GRAFIKE" 

  • Oddaja del: sobota, 6. marec 2021 

  • Razstava: od 4.5.2021 do 18.5.2021

 

2. Tematska razstava "KLASIČNO SLIKARSTVO" 

  • Oddaja del: sobota, 3. april 2021 

  • Razstava: od 12.5.2021 do 16.6.2021

 

3. Tematska razstava "SODOBNO SLIKARSTVO" 

  • Oddaja del: sobota, 8. maj 2021 

  • Rrazstava: od 27.5.2021 do 30.6.2021 

 

4. Tematska razstava "FOTOGRAFIJA IN KIPARSTVO" 

  • Oddaja del: sobota, 5. junij 2021 

  • Razstava: od 18. 6.2021 do 31.7.2021

 

 

RAZPISANE TEME 

 

Upravni odbor ZLDS je v  petek 29. maja 2020 potrdil teme za Zlato paleto 2021. Vse tri teme so primerne za vse tematske sklope, stile in tehnike. V razpisu omenjeno teme se nanašajo na slike, risbe in druge osnovne tehnike, grafike, fotografije in kiparske izdelke v skladu z razpisanimi tematskimi razstavami za projekt Zlata paleta. 

 

Tema 1: V PARU

Par je temeljni primer, kako na likovnem polju na različne načine dosežemo večji učinek. Par nista samo ženska in moška figura, par je nasprotje med temo in svetlobo, kjer enega brez drugega ni. Par je tudi nasprotje med toplim in hladnim, mehkim in trdim, ravnim in zaobljenim, svetlim in temnim. Torej par je vsebina vseh, ne samo predmetov ki nas obkrožajo, ampak tudi naših psiholoških stanj. Par sta ljubezen in sovraštvo, par sta tudi žalost in veselje.

 

Tema 2: TRENUTEK 

Trenutek ujet na brez časovno likovno podlago je lahko zapis našega trenutnega razpoloženja, tukaj in zdaj, misel, ideja, impresija, lahko je žarek svetlobe, ki pade na telo ali predmet. Lahko je ujet nasmeh v očesu, lahko je nemi krik bolečine, lahko je tudi korak mimoidočega.

 

Tema 3: ZAPOREDJE 

Zaporedje je ena izmed temeljnih likovnih prvin, ki slikarju omogoča uspešno podajanje globine na likovnem delu. V daljavo se zaporedje podobnih predmetov, kot so hiše, drevesa, avtomobili na cesti, ljudje na promenadi, jadrnice na morju ipd., zmanjšujejo in prekrivajo. Predmeti, ki so nam bližji so večji, temnejši…